lördag 31 januari 2009

Litet gryn i skjortblus


Det är ju alltid skoj att se när kläderna används, men inte alltid kameran åker fram vid dessa tillfällen. Här har jag dock fångat mitt lilla gryn i skjortblus, och muddbyxa av stretchfrotté, som jag tidigare bloggat om. Åh, vad jag gillar de här färgerna! Så pigga, och fräscha ihop tycker jag.
Skjortblusen är sydd i stl. 74/80, och det är runt den storleken jag tycker att det börjar bli ett praktiskt plagg. Så här års med en body under, och framåt vårsommaren bara som den är. Det är ju dessutom ett väldigt bra plagg under varma sommardagar, då de skyddar små axlar och armar från värsta solen. Och så är ju modellen unisex, vilket såklart är toppen.

fredag 30 januari 2009

Mjukisset för lek och bus

Här har jag sytt ett mjukt och skönt set. Beställt till en kille som fyller två om några dagar.
Mamman var sugen på ett skönt set för pojken att kunna leka i på dagis. Efter lite bollande med idéer hamnade valet på dessa tyger. Kommer passa fint till pojkens bruna ögon.
Tröjan är sydd i meedoms mönster form 1, av ett tyg i ekologisk bomull, orange med bruna filurer. Köpt från mjuka tyger framtaget av Kameleont design. Bruna velourbyxor i mitt egna mönster med velour och mudd från Stoff & stil. Byxa samt tröja stl. 92

Städat i tyggarderoben

Det går till en viss gräns...och då måste man göra något åt det. Den gränsen nåddes igår, och det blev städning bland tygerna. Nu ligger de färgsorterat i olika högar. Själva städningen är ju också rätt inspirérande. När man plockar med tygerna, så nu har jag kommit på massor nya projekt...de sparar jag dock ett litet tag. För just nu är det beställningar och vårnytt som det sys på.....många bollar i luften skulle man lite milt kunna uttrycka det;-)











Finfina tävlingar

En sådan här vill jag vinna......

......och en sådan här!


tisdag 27 januari 2009

050128 kl.4.41

Om några timmar blir du fyra år. Morgonen vaknade utanför, men inne i vårt rum stod tiden stilla. DU, alldeles lilla underbara människa tog dina första andetag, och kärleken var total, från första sekund.

Vår spralliga, härliga, busiga, pyssliga, glada, underbara tjej!

Imorgon, din dag, det var med stor spänning och förväntan, som du somnade ikväll!




måndag 26 januari 2009

Pytteset

Åh, vad skoj det är att sy pyttesmå kläder! Det här lilla setet är sytt till en bebis som fortfarande är kvar i mammas mage. Jag fick beställningen från den blivande mamman, som hittat sygryn på Baboon. Skoj!
Omlottröjan är sydd i stl. 1-3 mån, el. 56-62. De orange kantbanden blev fina till det bruna. Det småblommiga tyget är, som jag skrivit tidigare ett retrotyg i nyskick! Omlotten knyts på både in och utsida.

Den lilla hättan är fodrad i mjuk återanvänd, bomullsjersey.

söndag 25 januari 2009

Uggletröja med mjuka velourbyxor

Fortfarande har jag en del plagg att visa er som syddes innan jul. Mitt stora gryn var stort behov av både tröjor och byxor, och det blev några mjuka paket. Bl. a den här uggletröjan, som är sydd av jofotex röda uggletyg, och röd interlock från mjuka tyger. Till den sydde jag ett par röda mjuka velourbyxor. Det syddes några fler tröjor som matchar till de röda byxorna, som jag hoppas fånga på bild snart.


När inte dagsljuset hjälper till att ta bra bilder, så gör blixten bilderna så ljusa, och livlösa. Dessa bilder testade jag att ta utan blixt, vilket såklart gör dem suddiga, men det ger dem mer liv, tycker jag. Vad tycker ni? Fototips mottages tacksamt.


Till byxorna har jag använt mitt eget mönster, som börjar bli välanvänt. Jag har haft svårt att få till ett bra tröjmönster till stora tjejen, som är lång, men smal. Äntligen känner jag att den blev precis som jag ville. Hon har nu stl. 110, men jag har använt Meedoms form 1, stl. 98, som jag förlängt i både liv, och ärm.

fredag 23 januari 2009

Till en liten nykomling

En barndomskompis till mig fick för en liten tid sedan sitt andra barn. Det har dock tagit sin tid innan vi hunnit att ses, bl. a beroende på influensornas intåg...men nu äntligen så har jag träffat den lilla! Den lilla nykomlingen är inte helt ny längre, hon har nämligen hunnit bli hela två månader!
Jag vet att mamman till den lilla tjejen är väldigt förtjust i rosa, därför blev det ett litet set, med rosa som utgångspunkt. Det härliga vårliga tyget återkommer även här alltså, i form av en liten förklädesklänning.
Baksidan blev helt rosa, fint mot de vita kantbanden.


Till klänningen, eller helt var för sig, ett par mjuka velourbrallor.
(Är det någon som har något bra tips på hur man fotar velour...tycker aldrig att jag återge tygets känsla bra..)

Ha en riktigt bra helg, alla fina bloggläsare!


torsdag 22 januari 2009

Vårlig byteskjol

Den här snurrkjolen har jag sytt till en liten ettårig tjej, vars mamma är duktig på att virka. Mamman och jag har kommit i kontakt med varann via Baboon. Hon gillar det jag syr, och jag gillar det hon virkar:-) så därför har vi gjort ett byte.
Jag blir mer och mer kär i det här tyget ju mer jag syr i det. Det kommer att passa så bra i vår. Tyget är, som jag skrivit tidigare, ett äkta retrotyg, som jag fyndat, bland mattrasesäckarna på röda korset!
Tala om att jag är tygnörd, när jag kan bli kär i ett tyg;-) Någon läsare som känner igen sig?!
Istället för att låta henne virka något till barnen, blev det något till mig själv, nämligen en röd härlig basker. Den har ej fångats på bild ännu....jag återkommer med det.


onsdag 21 januari 2009

Omlottröja

En sådan här tröja har jag länge tänkt att sy till mitt lilla gryn...det har bara inte blivit av. Men när jag för ett tag sedan fick en beställning på en sådan här modell, så fick jag anledning att testa mönstret.
Det blev en i stl. 74/80 till lilltjejen. Jag gillar modellen väldigt mycket. Mönstret har utgångspunkt i Gynters"sy till barnen", med småjusteringar.
Tyget är ett retrotyg i nyskick. Jag har kommit över en hel del av detta tyg, så om det är någon som är intresserad av något alster i detta tyg, är det bara att hojta;-)
Inneromlotten har jag fäst med hjälp av knapp och knapphål, men man kan ju också tänka sig knyt även där, eller tryckknapp.
Snart kommer ni också få se, den lilla beställda tröjan, den i modell mindre.




söndag 18 januari 2009

Kjolar till liten och stor

För ett par veckor sedan fyllde en syssling till grynen fyra år. Hon är lika stor som mitt stora gryn, och de är stadiga kompisar. De går dessutom på samma förskola och håller ihop i vått och torrt:-) När stora tjejen skulle dit på kalas, syddes det en kjol till fyraåringen, men också en likadan som passar dockan. Dockan fick också en passande hätta. "Dockmodellen" är dock lånad från min stora tjej, men det finns nog någon hos födelsedagsbarnet som kläderna passar.

När tjejerna helgen efter skulle på ett annat kalas, hos en annan kompis, hade sysslingen på sig kjolen, och den passade jättebra. Skoj! Att man alltid ska ha en sådan storleksvånda, när man sytt något åt andras barn. Därför är det kul när man får kvitto på att det passar:-)

Tyget på kjolarna kommer från ikea, och modellen är snurrkjolen, som jag numera sytt ett helt gäng i, och fler är på gång!


lördag 17 januari 2009

torsdag 15 januari 2009

Triss i dregglis

För ett tag sedan fick jag en beställning på tre dreggellappar, med önskemål på dessa tyger. Min favorit blev den med hjärtan, så jag sydde en även till mitt lilla gryn. I nacken har jag efter önskemål satt dit två tryckknappar, så att det finns växmån, och att de sitter bra från början, och dregglet inte fasnat i alla veck.




tisdag 13 januari 2009

Färgsprakande brallor

De här byxorna beställdes för ett bra tag sedan av en kund som själv hittat tyget och skickat det till mig. Det var dock ingen "akut" beställning, och eftersom julen stundade, så hamnade de åt sidan så länge. Så efter julen när jag skulle fixa dem, så blev vi sjuka, men nu så!!
Visst är tyget fint?! Härligt färgglatt, kommer att bli fint till våren. Tyget är ganska tunnt, så efter önskemål har jag fodrat dem, mest för att de inte ska vara genomskinliga.
Framförallt gillar jag fåglarna!


lördag 10 januari 2009

Grön och pigg vårjacka

Först vill jag tacka för alla fina kommentarer om de orange vårjackorna, som jag skrivit om nedan! Ni slog kommentarsrekord hos mig, kul!
Börjar man ana att jag längtar till våren.....nåväl, den här årstiden kan ju faktisk vara riktigt fin, om det finns lite snö ute. Och nu blir dessutom dagarna längre och längre för var dag som går.


I samband med att jag sydde beställningen med de orange jackorna så passade jag på att också sy en till min stora tjej. Modellen är densamma som de andra, även denna i stl. 110.

Hon fick själv vara med och välja tyg(känns bra om hon gillar den från början, då är chansen stor att den ska användas flitigt ;-) Valet föll på det här härliga tyget, som har haft ett tidigare liv som påslakan. Jag har samma tyg, men i bruna toner, och tycker så mycket om båda! Det känns som den gröna kommer att bli fin till våren.

Ja, vad säger ni? En sån här skulle man nästan själv kunna hälsa våren välkommen i!

fredag 9 januari 2009

Tack snälla ni!

När det som bäst behövs, kommer lite uppmuntran från snälla bloggare! Tack snälla syster blå, tisa, F.A.E, och Bubben!
Anledningen till att lite uppmuntran gör extra gott just nu, är att hela familjen har åkt på influensan. Feber, snörvliga näsor och slemmiga, hostiga halsar är vad vi har här hemma. Så de senaste dagarna har inget blivit sytt, utan den lilla energi som finns ägnas åt att ta hand om varandra här hemma.
Jag kommer att skicka vidare den här utmärkelsen till flera bloggar, som jag tror att en del av er läsare inte har hittat till än. De handlar allihop om att leva hållbart. Dessa bloggar inspirérar mig till att tänka efter en extra gång innan jag handlar....att köpa ekologiskt....vad som är viktigt! Tack snälla ni för inspirationen!
En av de nominerade är faktiskt-min egna-nya blogg, där jag kommer att skriva om mer än det jag syr. Jag vet inte om man får nominera sig själv, men nu gör jag det i alla fall;-)
....och de nominerade är......
De nominerade får, om man vill, sätta bilden på sin blogg, och länka hit, nominera sju andra, och meddela dem.

tisdag 6 januari 2009

Tidiga vårjackor

Ännu är det ju inte vår, men det känns genast som det inte är såå långt kvar, när årets första månad har börjat... För ett tag sedan fick jag två vårjackor på beställning. De ska användas av ett syskonpar, där det lilla syskonet fortfarande ligger i mammas mage. Den stora jackan är sydd i stl. 110, och den lilla i stl. 62.

Det är samma modell på de båda, och den lilla var väldigt pillig/pluttig att sy.

De är helt fleecefodrade, mjuka och gosiga.

Tyget känner säkert många igen. Det är ett återanvänt tyg med Dunderklumpen. En väldigt härlig orange nyans, tycker jag!


måndag 5 januari 2009

Pippiklänning

Den här färgsprakande klänningen har en busig pippikänsla över sig. Den är sydd på beställning till en flicka som blev fem år i dagarna. Storleken är 116 och jag hoppas att den passar. Mamman, som beställt klänningen blev inspirérad av en pippiklänning, som jag tidigare sytt, vilket såklart är väldigt skoj.

Två av framsidans lappar är också fickor. Sydda som en applikation, med öppning i ovankant.

Alla tyger, det rutiga och lapparna är återanvända från bl.a påslakan.

(Tillagt: jag har fått en mailrapportering från flickans mamma: klänningen passar och har använts nästan oavbrutet sedan hon fick den:-) Bra betyg med andra ord;-)




söndag 4 januari 2009

Miljöutmaning

Jag har antagit en miljöutmaning hos Malvalin.
Tanken är att jag ska beskriva mina miljöval.
Vad jag gör som är bra, mindre bra, och vad jag kan förbättra.
3 bra saker:
  • Jag köper, när det finns, ekologiska och miljömärkta mat, och hushållsprodukter.
  • Jag syr till stor del i återanvända tyger, och försöker att hitta ekologiska tyger när jag köper nya.
  • Vi har ej så varmt inomhus, hellre någon grad kallare, och tar på oss tofflor och tröjor istället.

3 mindre bra saker:

  • Jag åker en hel del bil, inte så mycket nu när jag är mammaledig visserligen. Men när jag arbetar, för jag är lärare på en lantskola, och dit går ingen kollektivtrafik, från min stad.
  • Torktumlar en del tvätt..
  • Jag är dålig på att släcka i rum jag inte är ....men där är min sambo efter mig...och släcker fortare än kvickt:-)

3 saker jag vill bli bättre på:

  • Åka mindre bil- gå och cykla mer!
  • Alltid komma ihåg att ta med tygkassar när jag ska handla!
  • Leta efter och använda mer ekologiska tyger till det jag skapar!

Jag hoppas att du också vill anta denna utmaning! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, TÄNK PÅ DET!

Lycka till, kram Malin

lördag 3 januari 2009

Velourtunikor

Startskottet för 2009 har gått! Ett nytt år känns inspirérande! Som ett oskrivet blad. Många tankar och förhoppningar om vad jag vill göra med detta år!
Årets första dagar har ägnats åt familj och vänner. Vi har fortfarande några lediga dagar tillsammans att se fram emot. Det har inte sytts så mycket under dessa familjedagar, men jag har fortfarande några julklappsbeställningar att bjuda på:
En mamma som hade sett tunikan jag sytt till mitt lilla gryn, ville ha en likadan till sitt lilla gryn. Denna är sydd i stl. 86, i röd velour med applikation av en lyckoklöver i landskapstyget.

Samma mamma ville också beställa något till sitt stora gryn, och efter lite bollande av idéer, blev det en rosa velourtunika i samma modell(fast stl.98-104), med en hjärtapplikation av ett grön/rosa blommigt retrotyg. Hennes stora gryn gillar både hjärtan och blommor fick jag veta, och här blev det ju både och:-)


Under december månad har jag haft beställningsstopp, för att hinna med julklappsbeställningar mm.., men nu tar jag åter igen nya beställningar. Välkomna att höra av er, om ni har några funderingar!
Nu väntar en eftermiddag med god mat hos grynens morfar och mormor, med sällskap av grynmosters familj!